Zorgvrijwilligers en de avondklok

1-02-2021

Op de site van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/wanneer-wel-en-niet-buiten-tijdens-avondklok is nu het woord 'zorgvrijwilliger' toegevoegd:
'U hebt geen apart bewijs  nodig dat u mantelzorger of zorgvrijwilliger bent. De reden dat u buiten mag zijn, heeft te maken met het feit dat de hulp of zorg niet uitgesteld kan worden. En daarvoor heeft u dus het juiste vakje aangekruist op uw Eigen verklaring.

Ruime interpretatie woord 'zorgvrijwilliger'

VWS geeft aan dat de definitie van 'zorgvrijwilliger' ruim geïnterpreteerd mag worden. Dus ook de vrijwilligers die zorgmedewerkers of andere kwetsbare bewoners vervoeren als dat urgent is. Deze aanvulling is doorgesproken met het NCTV en de coördinatie van de veiligheidsregio's. 

Het grootste deel van vrijwillige inzet is niet op de tijd van de avondklok urgent. Maar voor bepaalde functies is deze inzet wel noodzakelijk.

Zie formulier 'Eigen verklaring avondklok' op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-eigen-verklaring-avondklok