8 tips voor een goede vacaturetekst

In het oerwoud aan vrijwilligersvacatures wilt u graag dat uw vacature opvalt en gelezen wordt. Om dit te doen is de inhoud van de vacaturetekst van groot belang. Hoe stelt u nu een goede wervende vacaturetekst op? Wij geven u graag een aantal tips. 

De informatie die u geeft over uw vacatures is uw visitekaartje voor deze potentiële vrijwilligers.

Tips
Hoe schrijf je een wervende vacature? Hier een aantal tips:

1. Goede titels vallen op
Het eerste wat potentiële vrijwilligers zien, is de titel van de vacature. Je krijgt één kans om die eerste indruk te maken. Spring uit de band en zorg voor een pakkende omschrijving. Woorden als 'vrijwilliger' en 'gezocht' horen niet thuis in de titels. Je post immers een vacature op de vacaturebank voor vrijwilligers. Gebruik de beschikbare ruimte liever voor een titel die opvalt en aanspreekt. Leef je even in in de manier van zoeken van de vrijwilliger. Wat zou jou aanspreken?

2. Haalbaarheid
Soms zien we vacatures verschijnen die het profiel van Superman of Catwomen omschrijven. Met grote functietitels waar zelfs een ervaren CEO voor terugdeinst. Of met takenlijsten die de meest gedreven vrijwilligers angst inboezemen. Begin wat kleiner met haalbare functies en taken. Of splits je vacatures op.

3. Hou het kort
Je vacature is in de eerste plaats bedoeld om te werven. Uiteraard heb je veel informatie die belangrijk is. Maar beperk je tot wat noodzakelijk is. Op een beeldscherm lezen we tot 35% trager. Een digitale vacature kun je dus beter wat korter houden.

4. Tel tot 7
Heb je nog steeds teveel tekst? Werk dan met een opsomming. Gebruik korte zinnen onder elkaar en ga niet verder dan 7 onderdelen in je opsomming. Dit werkt echt om de aandacht van de lezer op het scherm vast te houden.

5. Geen blabla
Jargon en afkortingen in je tekst? Schrappen! Lopen je zinnen over van woorden zoals: 'kunnen, worden, zouden, mogen,...? Haal alle overbodige werkwoorden uit je tekst. Vermijd passieve of lijdende zinnen als: 'het leren van liedjes aan kinderen' of 'het begeleiden van ouderen'. Gebruik liever actieve zinnen als 'kinderen liedjes leren' of 'ouderen begeleiden'.
Laat twijfelwoorden als 'misschien', 'eventueel', en 'mogelijk' achterwege.
Let op spelling, hoofdlettergebruik en interpunctie. Een tekst vol fouten staat niet professioneel.

6. Wij en jij
Het geheim van een goede wervende tekst zit 'm (onder andere) in hoe vaak je spreekt over 'wij' en 'jij'. Tel dat eens na in de tekst. Gaat het alleen over jullie?  Zorg dat je meer over 'jij', de vrijwilliger, spreekt en je zult beter scoren.

7. What's in it for me?
Ikke, ikke en de rest kan stikken. Je voelt zelf wel aan dat een vacature, die alleen is geschreven vanuit de eigen vraag van je organisatie, niet aanspreekt. Vertel aan potentiële vrijwilligers hoe leuk het is om bij jullie te vrijwilligen. En dat hoeft heus niet over vergoedingen te gaan. Een supergezellig team, een kerstattentie, een gratis training,..... Bedenk het maar.

8. Eind van het verhaal
Tot slot zet je onderaan nog een 'call to action': dat is een concrete oproep  tot actie, die erg duidelijk en uitnodigend is.
'Bel Ria voor meer informatie' of 'Heeft u interesse? Reageer dan op deze vacature'. Of 'kom eens kijken bij onze voetbalclub'.

Potentiële vrijwilligers zijn teleurgesteld als ze geen reactie krijgen of lang moeten wachten, voordat er contact met hen wordt gezocht. Reageer daarom altijd en zo snel als mogelijk. Geef ze een warm welkom!